top of page

Kur meklēt atbalstu, kļūstot par mammu?


Viena no veselīgas un drošas piesaistes pazīmēm pieaugušajiem ir spēja lūgt palīdzību. Tas ne vienmēr un ne visiem ir viegli un dabiski. Var šķist, ka palīdzības lūgšana parādīs manu vājumu vai arī negribas citiem uzbāzties ar savām problēmām, emocijām. Galu galā - es taču esmu pieaugušais, un man pašai ir jātiek ar visu galā, vai ne?


Tomēr palīdzības meklēšana, kad jūtamies emocionāli vai fiziski iztukšotas, ir ļoti svarīga, lai mēs varētu būt labākas un klātesošākas mammas saviem bērniem. Mums nav jāvar viss, un mums nav jābūt vienām savā mātes pieredzē.


Senāk cilvēki dzīvoja vairākas paaudzes kopā lielās saimēs, un bērnu aprūpē un audzināšanā bija iesaistīti daudz vairāk cilvēki. Mūsdienās, kad dzīvojam nukleārās ģimenēs, pienākumu un atbildības slogs uz mammas pleciem ir neizmērojams, bet tev tas nav jānes vienai.


Atbalstoša kopiena ir liels spēks. Tā nodrošina to, ka mums ir vieta, kur varam rast atbildes, iegūt emocionālu atbalstu un savas pieredzes normalizāciju. Jo bieži tas ir viss, kas mums vajadzīgs - lai kāds pasaka, ka tas, kā es jūtos, ir normāli.


Jau pirms dzemdībām vari apdomāt, kas būs tavs atbalsta tīkls, pie kuriem cilvēkiem vērsīsies, kad vajadzēs palīdzību vai gribēsi ar kādu aprunāties. Brīnišķīgi, ja tie var būt tavi tuvākie cilvēki - mamma, māsa vai draudzenes ar līdzīgu pieredzi, bet nereti liels ieguvums ir arī sarunas ar citām, pat nepazīstamām mammām, kuras vienlaikus ar tevi iet cauri tiem pašiem izaicinājumiem. Šim nolūkam lieliskas ir pēcdzemdību atbalsta grupas, kurās satiekas mammas ar līdzīga vecuma bērniem, tie būs cilvēki, kas patiešām sapratīs, kam tu ej cauri. Pirmajās nedēļās pēc dzemdībās tevi var stiprināt dūlas klātbūtne - viņai varēsi gan izstāstīt savu dzemdību stāstu, gan uzdot visus neskaidros jautājumus par mazuli.


Ja tevi nesaista sarunas grupā, arī PEP mamma ir viens no emocionālā atbalsta pleciem, uz kuru varēsi paļauties līdz pat mazuļa 3 gadu vecumam. Sarunas ar PEP mammu palīdzēs tev labāk apzināties savas emocijas, veidot saikni ar mazuli un izprast gan sevi, gan viņu.


Recent Posts

See All
bottom of page