top of page

Vai tev ir savs pēcdzemdību plāns?


Grūtniecība ir laiks, lai sagatavotos ne tikai dzemdībām, bet arī pēcdzemdībām. Lai veiksmīgāk piedzīvotu pirmās 4-6 nedēļas pēc mazuļa piedzimšanas, ir vērts izveidot savu PĒCDZEMDĪBU PLĀNU un jau iepriekš padomāt, kādas izvēles vēlies izdarīt saistībā ar bērna gulēšanu, barošanu, mājas soli un pašaprūpi.


Apsēdies un pamēģini iztēloties, kāds būs laiks pēc dzemdībām un kā tas varētu izskatīties no praktiskās puses. Kurš par ko būs atbildīgs, un kāda palīdzība no malas tev vēl jāsameklē. Tavs galvenais uzdevums pirmajās pēcdzemdību nedēļās ir atpūsties, sadziedēties, veidot saikni ar savu mazulīti un sarast ar jauno mammas lomu, tādēļ ļoti svarīgi jau laicīgi izveidot savu atbalsta sistēmu.


Rakstot šo plānu, apdomā:

🔸Vai partneris varēs izbrīvēt pirmās dienas vai nedēļas, lai tevi atbalstītu?

🔸Kurš rūpēsies par mājas darbiem - iepirkšanos, uzkopšanu?

🔸Kur un kā bērniņš gulēs - kopā ar jums vai savā gultiņā?

🔸Kāds ir tavs plāns saistībā ar zīdīšanu - vai esi šo jautājumu izpētījusi un gatava dažādiem scenārijiem?

🔸Vai tev ir viss nepieciešamais savu krūšu labsajūtai - ērti barošanas krūšturi, krūšu ziede, kāpostu lapas? Varbūt būs nepieciešams piena pumpītis un tas laicīgi jāsagādā?

🔸Kurš gatavos ēst? Varbūt tuvinieki var atvest tev ēdienu vai vari to pasūtīt ar piegādi?

🔸Kurš pieskatīs un izvadās pārējos bērnus, kamēr būsi mājās ar mazuli?

🔸Kad tu būtu uzņemt pirmos ciemiņus - uzreiz vai labāk nogaidīt?

🔸Kas būs tavas atbalsta personas, kam varēsi pajautāt padomu - mamma, māsa, ģimenes ārsts, dūla, PEP mamma, zīdīšanas konsultants?

🔸Neaizmirsti par savu mentālo un emocionālo labsajūtu - uzraksti pieca lietas, kas tev liek justies labi un palīdzēs gūt atelpas brīdi - pastaiga svaigā gaisā, silta duša, klusuma brīdis vienatnē, meditācija, saruna ar draudzeni.


Pārrunā šos jautājumus ar savu partneri, lai saprastu, cik daudz no mājas un bērnu rūpēm varēs uzņemties viņš, un kurām lietām tev jāmeklē papildus palīgi radu, draugu vai speciālistu lokā. Un uzraksti šo visu uz papīra, lai vari sarakstu iedot partnerim vai citiem palīgiem, kuri iesaistīsies tavā pēcdzemdību aprūpē.


Recent Posts

See All
bottom of page