top of page

Kas ir dūla?


Dūla ir zinoša sieviete, kura sniedz fizisku, emocionālu, praktisku un informatīvu atbalstu mammai grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laikā. Dūla ir tavs atbalsta plecs, uzticams informācijas avots un lielākais fans, lai tu varētu veiksmīgi piedzīvot gaidību laiku, dzemdības un pirmās nedēļas pēc dzemdībām.


Kas nav dūla?

Dūla nav medicīnas darbinieks. Lai arī dūla mācību laikā apgūst gan anatomiju, gan dzemdību fizioloģiju, dūla nesniedz medicīnisku palīdzību. Tā vietā šīs zināšanas dūlai ļauj labāk atbalstīt mammu, izskaidrojot dažadus procesus, sagatavojot gaidāmajam un mazinot bailes. Dūla arī nekonkurē ar partneri, nav viņa aizstājējs dzemdībās (ja vien mamma to nav īpaši lūgusi), bet atbalsta visu ģimeni.


Dažādi veidi, kā dūla var tevi atbalstīt

Gaidību laikā - sniedz uzticamu informāciju par grūtniecību un dzemdībām - kas notiks un ko sagaidīt. Sniedz emocionālo atbalstu, palīdz pārvarēt bailes, iedrošina uzticēties sev, uzņemties atbildību par savu grūtniecību, bērniņu un dzemdībām.

Dzemdībās - dažāda veida praktisks atbalsts (masāža, pozu maiņa, rebozo lakata izmantošana, telpas iekārtošana, utml.). Emocionāls atbalsts - nepārtraukta klātbūtne, uzmundrinājums un iedrošinājums. Informatīvs atbalsts - izskaidrojot notiekošo un to, ko saka medicīnas personāls, iedrošinot veikt informētas izvēles par savām dzemdībām.

Pēcdzemdību posmā - kopīga dzemdību pieredzes pārstrāde, jebkāda veida atbalsts, kas tajā brīdī mammai ir nepieciešams.


Ieguvumi

Pētījumi liecina, ka nepārtraukta klātbūtne un emocionāls atbalsts dzemdībās saistīts ar pozitīvākiem iznākumiem mammai un bērnam. Mazāk tiek izmantoti pretsāpju medikamenti un epidurālā anestēzija, retāk notiek dzemdību ierosināšana, instrumentāla iejaukšanās dzemdībās, ir augstāka mammu apmierinātība ar dzemdībām, veiksmīgāka zīdīšanas uzsākšana un daudz citu ieguvumu.


Cik maksā dūlas atbalsts?

Vienas konsultācijas vai mājvizītes cena parasti ir ap 35 EUR, tā ilgst 45 min-1.5h. Dūlas dalība dzemdībās maksā no 200-500 EUR, atkarībā no papildus iekļautajiem pakalpojumiem, vizīšu skaita, transporta izdevumiem. Dūlas piedāvā arī attālinātu atbalstu, izmantojot Zoom vai Whatsapp.


Kur meklēt dūlu?

Painteresējies savu draudzeņu lokā - varbūt kādai jau ir pozitīva pieredze, un var tev kādu ieteikt. Dūlas ir ļoti dažādas, tādēļ nebaidies sazināties ar vairākām, lai atrastu to, ar kuru jūties uz viena viļņa! Dodies uz mājaslapu www.dulas.lv un atrodi savu dūlu vai piesakies konsultācijai pie Gaidību Telpas speciālistēm šeit.




Recent Posts

See All
bottom of page