top of page

Kad priekšlaicīgas dzemdības pārsteidz vecākus nesagatavotus

Priekšlaicīgas dzemdības rada bažas, neskaidrību un emocijas, ko grūti aprakstīt. Katrs priekšlaicīgi dzimušs bērns ir stāsts par izturību, mīlestību un nepieciešamību pielāgoties sarežģītiem apstākļiem. Kā vecāki reaģē uz šādu pieredzi un kā tas ietekmē viņu dzīvi?




Priekšlaikus – Ceļš ar daudz nezināmajiem

Pirms laika piedzimuši mazuļi piedzimst pirms 37 grūtniecības nedēļām, radot papildu izaicinājumus gan bērniem, gan viņu vecākiem. Pirmā reakcija, ko vecāki var izjust, ir šoka un neskaidrības sajūta, īpaši, ja priekšlaicīga dzimšana bija pārsteigums.


Vecāki var justies bezpalīdzīgi un var būt sajūta, ka ir norauts gabals no sirds, jo viņu bērns var tikt pārvietots uz intensīvās aprūpes nodaļu. Redzēt savu mazuli pievienotam dažādiem aparātiem un caurulēm var būt pārsteidzoši un biedējoši. Šādos brīžos sajūtas no bezspēka, sāpēm un rūpēm var pārņemt vecākus, ko var piedzīvot dienām un naktīm.


Emocionālā Ceļojuma Posmi

1. Negaidītas emocijas: No šoka līdz skumjām un bažām – vecāki piedzīvo daudzas emocijas, kas mainās katru dienu. Šīs izjūtas var būt pārsteidzošas, un katrs cilvēks tos pieredz un iztēlojas atšķirīgi.

2. Mazuļa cīņa par veselību: Vecāki ir liecinieki savas bērna cīņai, viņu izturībai un spējai pārvarēt šos sākotnējos šķēršļus. Tas var radīt lepnumu un neaprakstāmu mīlestību pret mazuļa spēju cīnīties.

3. Nepieciešamība pēc informācijas un atbalsta: Vecāki, kam ir priekšlaicīgi dzimušs bērns, ilgojas pēc informācijas un atbalsta no medicīnas speciālistiem un citiem vecākiem, kuri ir piedzīvojuši līdzīgas situācijas.

4. Spēcīga saikne ar bērnu: Priekšlaicīgi dzimušu bērnu vecāki bieži izveido dziļu saikni ar savu mazuli, jo tie ir kopā cīnījušies un pārvarējuši šos grūtos brīžus. Šī saikne var radīt spēcīgu emocionālu piesaisti un sapratni par bērna vajadzībām.


Kā vecāki var palīdzēt sev un savam priekšlaicīgi dzimušajam bērnam?

  1. Savstarpēja atbalsta meklēšana: Neesiet vieni. Vecāku grupas un organizācijas piedāvā atbalstu, dalīšanos pieredzē un informāciju, kas var būt noderīga vecākiem, kuriem ir priekšlaicīgi dzimušs bērns. Latvijā lieliska biedrība ir "Esmu klāt".

  2. Savstarpēja izpratne: Runājiet par savām sajūtām. Dalieties ar citiem par savām bažām, cerībām un priekiem. Savstarpējs atbalsts un izpratne var dot spēku.

  3. Izpētiet informāciju: Iegūstiet pēc iespējas vairāk informācijas par priekšlaicīgias dzimšanas sekām un kā palīdzēt bērnam attīstīties un augt veselīgi.

  4. Lūdziet palīdzību: Neuztraucieties lūgt palīdzību. Cits atbalsts, kā arī medicīnas speciālistu, psihologu vai emocionālā atbalsta grupu palīdzība, var būt noderīga gan vecākiem, gan bērnam.

Priekšlaicīga bērna dzimšana var būt emocionāli iztukšojoša pieredze vecākiem, bet arī tā var radīt nepieredzētu mīlestību, izpratni un spēku. Svarīgi ir atcerēties, ka katrs bērns ir unikāls, neatkarīgi no dzimšanas apstākļiem. Vecākiem jārūpējas par sevi, lai nodrošinātu, ka viņi varēs piedāvāt labāko atbalstu savam bērnam.


Priekšlaicīgi dzimušu bērnu vecākiem vajadzētu rūpēties par sevi un savu emocionālo labklājību, lai spētu piedāvāt mazulim vislabāko atbalstu un mīlestību, kam viņš vai viņa ir pelnījis.


Lasot šo rakstu, varbūt Tu vai kāds cits, ko Tu pazīsti, ir saskāries ar šo situāciju. Svarīgi ir saprast, ka piedzimšanas apstākļi nekad nedrīkst noteikt bērna vērtību vai potenciālu.


Mīlestība, sapratne un atbalsts ir tās pamatā, kas palīdzēs vecākiem un bērniem iziet cauri šai ceļojuma.


Priekšlaicīgi dzimuši bērni ir vērtīgi un īpaši, vienmēr sniedzot iespēju saviem vecākiem redzēt dzīvi jaunā gaismā un mācīties jaunas vērtības par mīlestību un izturību.


----

Klausies priekšlaicīgu dzemdību stāstu Gaidību Telpas podkāstā "Dzemdību Stāsti".


bottom of page